25 elokuuta 2011

"Viedään kuin pässiä narussa"

Ajattelin nukkua pitkään ja laittaa herätyksen vasta lähemmäksi 11. Noh, sitten joku alkoi soida aamulla ja ajattelin että joko se on niin paljon? Ei, minulla olikin hälytys, että soita tohtorille. Kiinnostipa  kamalasti, mutta nyt oli ainoa aika kun sinne pääsisi ehkä läpi. Puhelun jälkeen ajattelin jatkaa unia, mutta tietysti pyörin ikuisuuden ennen nukahtamista.

Riisipuuroa aamupalaksi, ah ihanaa! Tulin vallan iloiseksi tästä ja menin lukemaan ja syömään kauniiseen aamuaurinkoon. Oli lämmintä. Poimittiin pudonneita omenoita että päästiin ruohon leikkuuseen. "Muumio-omena tähän ja hyvät sankkoon". Paremmat lampaille ja loput kaatopaikalle. Niitähän riitti ja lampaatkin saivat taas monta sangollista niitä. Myöhemmin totesimme että laumassa on yksi jo isompi karitsa/pässi, joka pitäisi korvamerkitä ja siirtää "isojen poikien aitaukseen" eli pässi-aitaukseen. Otimme K:n kanssa tämän lampaan kiinni, omenoiden ja leivän avulla. Kovasti se yritti  alkuun rimpuilla, muuta kun panta saatiin kaulaan ja korvat merkattua, tämä oli melko rauhassa. Siitä kun nostettiin takaisin jalkeille niin minulla oli melkoinen piteleminen kun pässi riuhtoi ja pomppi ja loikki minkä kerkesi. Yllättävän paljon voimaa noin pienessä elukassa :) Tarkoitus oli taluttaa tämä toiseen paikkaan (max. pari sataa metriä?), mutta reuhtominen yltyi niin kovaksi että S alko pelätä jos eläin rikkoo itsensä. Sidoimme pässin jalat siis yhteen ja nostimme kottikärryyn. Näin homma hoitui helposti ja nopeasti.

Päästettyämme eläin uuteen kotiinsa, muut 5 vanhempaa pässiä hyökkäsivät heti tämän perään haistelemaan ja sitten pökkimään.. Noh, pojat on poikia. Eivät vissiin älynneet että poika se uusikin tyyppi on. Aikansa nämä jahtasivat ja ahdistelivat uutta tyyppiä kunnes kai kyllästyivät. Olihan se melkoista, pieni reppana huutaa ja määkii äiti minkä kerkee ja isot pässit hyppivät selkään...

Loppupäivä menikin ulkona pyöriskellessä, ja kurkkuja säilöessä. Keräsin avomaankurkut ja pesin ne hyvin. Keräsimme myös tillin varsia/viinimarjalehtiä. Keittiössä leikkasin kurkut lohkoiksi ja viipaleiksi ja laitoin lasipurkkeihin kerroksittain
  • kurkkuja
  • viinimarjanlehtiä
  • tillin oksia
Tätä toistettiin kunnes purkki oli täynnä. Kun kaikki purkit olivat valmiita keitettiin säilöntäliemi.
(5kg:lle  kurkkuja)
3 l vettä
6dl etikkaa
5dl sokeria
1pss Kurkun säilöntään - tarkoitettua seosta (Meiran 200g)
Kaikki nämä sekoitetaan kattilassa ja kiehautetaan. Haju on hirveän etikan katkuinen, mutta ei voi mitään. Liemi kaadetaan purkkeihin ja kannet suljetaan. Annetaan olla viileässä vähintään viikko (ohjeessa pidempään, mutta tämä on testattu.) mutta säilyy pitkään tarvittaessa.

Jouduin lisäämään vettä ja etikkaa lopussa, koska liemi loppui kesken. Kurkkuja oli n.6,5kg joten saa nähdä onko tarpeeksi äkäistä säilykelientä nyt kaikissa.

Kasvimaalla pyöriessä päivällä olin kerännyt papuja. Ne ovat vaaleanpunaisia. Päätin tehdä pastaa ja papu-jauhelihakastiketta, koska jauhelihaa olisi pakkasessa paistettuna. Heitin pannulle ensin valkosipulia ja punasipulin lopun. Freesasin ja lisäsin vajaan tomaattipyre-purkin sekaan. Sitten jauheliha ja vähän caynnepippuria (jauheliha oli valmiiksi maustettua) ja lopuksi pavut. Vettä oman mauna mukaan, ei tarvitse mielestäni paljoa, ettei mene vetiseksi. Sitten vain haudutellaan n.15min. Valmista ja syömään vaan!

Jälkkäriksi söimme paistettuja banaaneita. Aivan älyttömän hyviä, täytyy sanoa.. Nam <3

Paistetut banaanit (3:lle)
3 banaania
3rkl voita
50g suklaata (maito/tumma)
0,5dl kaakaojauhetta (O'boy)
0,5dl tummaa ruokosokeria

Paista banaanit voissa (pari min./puoli) ja nosta tarjoiluastiaan. Kaada pannulla oleva voin loppuu banaanien päälle, saat lisämakua!
Sulaata suklaa ja tee sillä sahalaitakuvio banaanin päälle.
Siivilöi kaakaojauhe ja ripottele ruokosokeri viimeiseksi. Jälkiruoka on valmis! :) Tähän saa lisää näyttävyyttä esim mansikoista tai jäätelöstä, mutta mielestäni toimii todella hyvin näinkin.
Idean sain täältä: http://www.carloskokki.com/104 ja muokkasin sitä hieman itselleni sopivammaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti