31 elokuuta 2011

Kokki, siivooja tai remonttimies. Samapa tuo!

Väsy tais olla, koska en millää olis halunnu nousta aamulla. Pakkohan se oli kuitenkin. Sain ihan rauhassa syödä ja lukea kirjaa pöydässä. Muut olivat omissa hommissaan.  Puolilta päivin lähdimme käymään Orissaaressa "pesumajassa" eli pesulassa. Haimme pyykit ja ajoimme autokorjaamolle. Auton helmapeltejä (+jotakin muuta) pitäisi korjata ennen katsastusta, joten S kävi kysymässä milloin olisi aikaa. Nämä katsoivatkin autoa heti (joku osa oli kiinni-ruostunut siinä renkaan kiinnitysjutussa. Ei oo hallussa nuo autonosat mutta entäs sitten), ulkona tuli välillä kaatamalla vettä, sitten taas paistoi aurinko ja sama uudestaan. Lähdin kävelemään kaupalle päin ajankuluksi, mitäpä mitä siinä korjaamolla seisoskelen.

Kävelin kerrostalojen pihojen poikki ja katsastin sen talon, missä pistäydyin yöni nukkumassa viikonloppuna. Näytti ihan samalle kuin muistelinkin. Sieltä parvekkeelta muuten oli aamulla oikeasti kauniit maisemat merelle! Rappukäytävät eivät ole hienot, mutta aika siistit. WC:ssä ei ole käsienpesuallasta, ei ilmeisesti monessa muussakaan tuon ikäisissä taloissa. Netistä kun eilen katselin niitä. Palataampa kauppamatkaan. Urheilukenttä ja vanha paloasema jäivät taakseni kun jatkoin matkaa. Kauppaanhan en kuitenkaan menny, kirpputoria meinasin kurkata samalla kun ohi menin, mutta en ollut ottanut yhtään rahaa mukaan. Pyh. Kohta S&K nappasivatkin minut siitä kyytiin ja lähdimme takasin kotiin. Matkalla päätimme vielä pistäytyä läheisellä vanhalla navetalla/tulevalla suomalaisen kesäpaikalla. Kumpparit jalkaan ja viikate kouraan! S oli jutellut omistajan kanssa voisiko lampaat mahdollisesti saada karjasuojaan talveksi ja tämä oli luvannut harkita. 

Viikate saikin heilua ennekuin pääsimme karjasuojan/lampolan/kanalan ovelle. Ympäriinsä kasvoi yli 1,5m nokkosta, heinää, ohdakkeita ja kaikkea mahdollista. Sisällä meitä odotti siivoton tila, johon ei oltu koskettu vuosikymmeniin.  Tila oli jaettu kahtia (myös muita "karsinoita" yms, pienempiä juttuja)seinällä jossa oli keskellä reikä josta piti kiivetä läpi. Kumarassa sai kulkea muutaman askeleen, jottei lyönyt päätään kanalan lattiaan. Enhän minä sitä ensimmäisellä kerralla vielä tajunnut ennenkuin iskin pääni parruun. Aikamme pällisteltyä omistan seurassa sanoin että joko aletaan hommiin. Ajattelin, että olisi mukava tehdä jotain fyysistä hommaa välillä keittiössä hyörimisen sijaan. Homma päätyi niin, että jäin K:n kanssa aloittamaan raivausta sillä aikaa kun S: lähti hakemaan lapiota(haravaa ja muita työkaluja, sekä työhanskoja.  Omistaja onneksi toi meille heti kottikärryt ja lapiot, muuten emme olisi päässeet alkuun. Aikamoinen urakka siinä olisi. Siellä oli seinät p*skassa, lattiat täynnä sitä ja tätä, epämääräisiä vaatekasoja, puuta, metallirojua.. Kaikkea löytyi. 

Aloitin yhdestä pienestä karsinasta ja kannoin sieltä lautoja, puisia ruokakaukaloita, kumisaappaita(..) ja lasipulloja eripaikkoihin. Kaikki koitettiin sijoittaa jotenkin järkevästi raivaamisen kannalta. Osa vietiin suoraan ulos poltettavaksi. Tämä oli mukavaa, koska oman työnjäljen näki oikeasti heti, eikä vasta paljon myöhemmin. Kannoin, haravoin, lapioin ja kärräsin roinaa ja lattialle maatunutta lantaa ulos ja pois jaloista. Jatkoimme tätä ainakin 5h, kerran evästaukoa pitäen. Siihen mennessä S oli tuonut myös eväitä. "Aikuisille olutta ja lonkeroa, sinulle limua". Parastahan tässä oli tämä limu, se oli nimittäin porkkana-ananas-appelsiinimehua. Äyh.. Noh, näillä mennään. Työaikanahna en nauti alkoholia muutenkaan. Löysin heinien kätköistä n. 100 lasipulloa, 30hillopurkkia, hapettuneita isoja pattereita, vaatteita, kenkiä, patjan ja sitten muutamia pieniä lasipurkkeja, joissa oli jotain valkeaa jauhetta sisällä. Kyljessä venäjänkielistä tekstiä, mutta sekin kulunut osittain pois. Arvatkaa otinko sellaisen talteen. Uteliashan minä vain olen. S:n kommentti asiaan myöhemmin "sehän voi olla jotakin myrkkyä". Joo voi toki, mutta minä ajattelin vain kurkistaa.. Toinen "aarre" löytyi rautahäkkyrästä, nimittäin sellainen musta filmikotelon näköinen juttu (korkissa oli sisäpuolella joku tiiviste/suodatin) ja siellä sisällä valkea paperi, jossa taas venäjänkielistä tekstiä. Senkin nappasin mukaani ja aion vielä saada tietooni mitä siinä lukee. Harmi ettei ollut käsinkirjoitettu vaan koneella...

Jossain välissä huomasin että kanalan "ovi" on saranoilla ainoastaan ylhäältä kiinni ja rupesin nostamaan niitä ylöspäin kun se rojahtikin päälleni. Onneksi sain otetta sen verran ettei ihan päähän tullut. Tippui näiltä "saranoiltaan" - jotka paljastuivat samalla pyöränkumin paloiksi, jotka ovat naulattu seinään. Toimivaa eikö... Sitten päätimme että siivotaan sekin samalla (eihän se iso ollut) ja etsimme minulle "tikkaat". Vanha navetan portti toimikin oikein hyvin tässä apuna. Vähän mietitytti kestääkö kana minun painoa, kanat kun tuppaavat olemaan HIEMAN kevyempiä! Siellä sitten istuskelen ja kyykin jotta saisimme sen oven kokonaan irti, mutta yksi naula oli todella tiukassa minkä varassa se roikkui nurkastaan. Koitin kammeta sen lapiolla, mutta heikoin tuloksin. Loppujen lopuksi K irroitti sen vääntämällä/pyörittämällä riittävästi. Siinä minä sitten lapioin kanankakkaa orrelta :D Ei sitä ihan joka päivä sellaista harrasta.  Jalat puutuivat nopeasti moisesta kyykkimisestä ja heti kun sain enimmät putsattua, hyppäsin alas seinäparruista kiinni pitäen. Vaikka matka ei ollut pitkä, niin ei huvittanut päätyä naulaan tms naama edellä. Aikamme koluttua hikisinä ja kaatosateen kastelemina lähdimme kotiin. Johan tuossa oli kylmäkin sateessa kyhjöttää ja hiki mukavasti kuivaneena iholla :s

Kotona join kaakaota ja söin vähän. Muut aikoivat syödä vasta saunan jälkeen. Minäkin kävin seisoskelemassa saunassa n.1min mitä teen melko harvoin. Ja tänne koneellehan päädyin, juttelin peräti yhden virolaisen uuden kaverin kanssa (just sen joka mut majotti sinne sohvalle...) mutta onneks oli sanakirja kun ei tuo kirjottaminen varsinkaan suju eestiks. Puhetta voi ymmärtää mut ei tää kirjotus suju millään.  Välillä vähän enkkua sekaan, mulle se olis helpompi muttei sille toiselle. Saatiin juteltua ja nyt nukkumaan!

...vai hakisinko keittiöstä vähän yöpalaa, nyt tuli pikkunälkä..
(4semanas y un noche a Republica Dominicana )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti